Nieuwe website

Na lang wachten is er dan eindelijk een hagelnieuwe NBSV website. Dat het allemaal veel langer heeft geduurd dan iedereen lief is en het geduld van menigeen op de proef gesteld is, is zonder twijfel. De website is vanaf de grond nieuw gebouwd, want een doorontwikkeling op basis van de oude bleek geen slimme keuze en verspilde moeite. In dit artikel wat toelichting op de gedachten achter de nieuwe website, wat er nieuw is, en wat er nog aan zit te komen.

Startpunt voor de nieuwe website was dat we als vereniging veel goede informatie hebben over het houden en kweken van schildpadden, maar deze niet gemakkelijk toegankelijk is en zelfs wat verbogen zit. In deze digitale tijden gaat niemand meer in Excelbestanden met artikelen neuzen, vervolgens een mailtje sturen met het verzoek een artikel toe te sturen en dan te wachten. Het moet allemaal sneller en dynamischer. Daar ontstond het idee alle artikelen uit Trionyx op de website te zetten, zodat ze snel beschikbaar en doorzoekbaar zijn. Middels zogenaamde tags die onder een artikel staan, zijn er snel connecties naar artikelen die over dezelfde schildpaddensoorten of onderwerpen gaan. Momenteel is het aantal tags nog beperkt, maar dat zal veranderen als er steeds meer oude artikelen op de website komen. Dan wordt het al een stuk dynamischer en heeft de geinteresseerde snel toegang tot alle artikelen die over bijvoorbeeld Testudo hermanni gaan, zonder veel zoekwerk.

Vervolgens kwam de vraag op of we de informatie allemaal kostenloos moeten publiceren terwijl het draaien en onderhouden van een website ook geld kost. Na ampele overwegingen is besloten dat alle grote artikelen louter volledig zichtbaar zijn voor NSBV-leden na inloggen op de website. Doen we dan niks nieuws om mensen te verleiden om lid te worden? Ook daar is over nagedacht. Alle oude Trionyxen vanaf 2016 zijn direct te raadplegen en te lezen, maar niet te doorzoeken. De edities van 2003 tot en met 2015 volgen later ook nog. Edities die de laatste twee jaar verschenen zijn, zijn louter voor leden te lezen na inloggen op de website. Zo is er dus voor leden meer informatie en sneller te doorzoeken na inloggen. 

De startpagina zal korte berichten bevatten die geheel te lezen zijn zonder in te loggen. Het zal verenigingsnieuws betreffen of andere berichten die te maken hebben met schildpadden. Ook de houdbaarheidsrichtlijnen zijn in een nieuw jasje gestoken. Het biedt een mooi overzicht van de richtlijnen die opgesteld zijn, maar de inhoud van de richtlijnen is louter te bekijken voor leden nadat ze ingelogd zijn. Hetzelfde geldt voor de bestuursberichten en kwartaalrapportages over beschermingsprojecten. Het geheel is gegoten in een frisse, nieuwe layout met meer afbeeldingen dan op de oude website om het vooral ook kleurrijk en aantrekkelijk te laten zijn.

Is het project dan nu klaar? Zeker niet. Er ligt een perfecte basis om oude artikelen op de website te plaatsen en dat tweede deel van het project gaat nu van start. Telkens als er nieuwe artikelen op de website staan, zal dit kenbaar gemaakt worden op de startpagina. Dat houdt de site ook dynamisch en verleidt hopelijk mensen om regelmatig een blik te werpen om te kijken wat er nieuw is. De rubriek Vraag en Aanbod moet ook nog ingevuld worden. De module die hiervoor gebruikt werd op de oude website is door de makers niet meer doorontwikkeld voor nieuwe systemen, dus moeten we op zoek naar een nieuwe module. Dat is neit snel geregeld, dus vandaar dat we besloten dat deel nog niet in te vullen, maar de nieuwe website wel te lanceren. Het principe dat advertenties alleen te plaatsen zijn voor leden, blijft gehandhaafd. Ook niet onbelangrijk in deze dagen waarop je bedolven wordt onder de reclame: onze website is en blijft reclamevrij.

Samenvattend:

  • oude Trionyxen vanaf 2016 en tot twee jaar geleden zijn digitaal te lezen. Na inloggen komen er voor leden ook de Trionyxen van de laatste twee jaar bij. De periode 2003-2015 wordt later aangevuld;
  • houdbaarheidsrichtlijnen louter te lezen na inloggen;
  • bestuursberichten en kwartaalrapportages van beschermingsprojecten louter te lezen na inloggen;
  • losse artikelen die gelinkt zijn middels tags louter te lezen voor leden; 
  • de rubriek Vraag en Aanbod komt er op korte termijn nog aan. Louter leden kunnen adverterties plaatsen, maar ze blijven voor iedereen te zien.

Kortom, het is moge duidelijk zijn dat er voor leden na het inloggen meer te raadplegen is dan zonder in te loggen. Dit om mensen te stimuleren ook lid te worden van de vereniging en kwalitatief goede informatie waar tijd en moeite in gestoken is, niet zomaar op internet te delen. Alle gebruikersnamen en wachtwoorden zjn overgezet van de oude naar de nieuwe wbesite, dus deze werken nog. Mocht je geen account hebben, kun je dat aanmaken en wordt gecheckt of je lid bent van de vereniging. Mocht er al een account bestaan op een bepaald e-mailadres, maar je bent het wachtwoord vergeten, volstaat een e-mail naar de webmaster om dat in orde te maken. Het is niet nodig een tweede account aan te maken met een ander e-mailadres. Voor vragen, opmerkingen, verbeteringen en alle andere berichtgeving, houdt de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. zich warm aanbevolen.

Met vriendelijke groet,

Paul 

Doelstelling NBSV

De NBSV verstrekt informatie over huisvesting, verzorging en kweek van schildpadden die zich in gevangenschap bevinden en over schildpadden in hun natuurlijke leefomgeving. Daarnaast steunt zij nationale en internationale beschermingsprojecten en organiseert landdagen waarop Belgische en Nederlandse liefhebbers van deze dieren elkaar kunnen ontmoeten.

Trionyx cover